17 november 2021 – Als nieuwsjunkie volg ik de berichtgeving over corona in Nederland op de voet. Vervolgens is het natuurlijk interessant om de situatie in Nederland te vergelijken met die hier. Of eigenlijk: Amsterdam met New York. Want als er al verschillen zijn binnen Nederland over hoe we met coronamaatregelen omgaan, dan durf ik wel te stellen dat die verschillen er in Amerika ook zijn. Je kan hierbij vervolgens kijken naar de geldende maatregelen, vaccinatiegraad en het aantal besmettingen, maar misschien is het gedrag nog wel het interessantst. Want alleen samen krijgen we corona eronder, nietwaar?
Toch zal ik, voordat ik mijn ervaringen deel over het gedrag van New Yorkers, even de plaatsen cijfermatig vergelijken. In Nederland lopen de besmettingen sinds begin oktober weer rap op, terwijl dit in New York City (op dit moment) nog niet zo is. Het aantal besmettingen neemt op dit moment langzaam toe, terwijl het percentage positieve testen afneemt. Het ligt met 1,8% zelfs beduidend lager dan in Amsterdam-Amstelland (19,1%). Ook overstromen de ziekenhuizen nog niet met coronapatiënten en zijn de maatregelen die in augustus ingingen, nog niet gewijzigd.
Hoe dat kan? Ik ben geen wetenschapper, maar durf best wat uitspraken te doen op basis van boerenverstand. Zo staat vast dat we hier hebben genoten van een echte Indian Summer met tot in november temperaturen boven de twintig graden. Daarnaast liet Nederland eind september alle maatregelen los, terwijl de burgemeester van New York in augustus een 2G-beleid doorvoerde in combinatie met vaccinatieplicht voor overheidsmedewerkers. Ook raadt hij het dragen van een mondkapje aan en mogen alle 18+’ers sinds deze week een booster halen*. Hierop moeten Jasper en ik alleen nog even wachten. We waren pas begin augustus volledig gevaccineerd (het advies hier is zes maanden tussen de tweede en derde prik).
De vaccinatiegraad (volledig gevaccineerd) ligt hier wat hoger. In Amsterdam-Amstelland is op dit moment 78% volledig gevaccineerd, terwijl 80% van alle (volwassen) New Yorkers volledig is gevaccineerd. De verschillen per wijk zijn echter groot. Zo is in onze wijk dit percentage 76%, terwijl het Financial District het hoogst scoort met maar liefst 99%. In Williamsburg, waar veel chassidische joden wonen, ligt het percentage met 45% het laagste.
Maar genoeg feiten. Het is tijd voor wat ervaringen.
Als de burgermeester het dragen van een mondkapje aanraadt, dan krijg ik de indruk dat de meeste New Yorkers hier niet moeilijk over doen. In de lift van ons gebouw, in de supermarkt, in de bioscoop, het museum en in de metro: iedereen draagt een mondkapje. Ook in de sportschool doet iedereen dit trouw, behalve in het zwembad (dacht ik). Want terwijl ik vorige week baantjes trok, zwom een vrouw mij in een andere baan tegemoet MET EEN MONDKAPJE OP (schoolslag). Ik hoop dat het mondkapje droog bleef.
Over het tonen van je vaccinatiebewijs maken ze hier geen grappen. Geregeld moet ik bij het laten zien van mijn Covid Safe App inzoomen bij het bewijs van mijn prikken (wat simpelweg een foto is van mijn internationale vaccinatiebewijs). Ook mijn naam wordt grondig bestudeerd bij het tabje ID (yes it’s Jannie!). Afgelopen zaterdag deden we drankjes in Williamsburg (gevaarlijk achteraf). Jasper liep enthousiast de kroeg in, waar zeker 150 man stond te borrelen, maar werd teruggefloten door de security die net terugkwam van een plaspauze. Hij kwam er dus echt niet in, zonder de Covid Safe App.
Ook bij vrijwel alle beschrijvingen van groepen in de Meetup-app wordt er wat verteld over hoe de groep omgaat met de coronamaatregelen. “Please do not attend if you feel sick. Also note that we try to enforce Covid best practices but cannot make guarantees around exposure to members, so only attend if you are comfortable with the risk of meeting new people.” Aldus (een onderdeel van) de beschrijving van de Not So Serious Runners. Heerlijk duidelijk, wat mij betreft. En weer zo vriendelijk geformuleerd. Je mocht zelfs contact opnemen met de beheerder als je zorgen had of iets wilde toevoegen.
Zoals gezegd, zijn mijn ervaringen natuurlijk volledig gebaseerd op drie maanden vertoeven in een van de democratische bolwerken van Amerika. Feit blijft wel dat ik de indruk krijg dat de meeste New Yorkers de regels vrij netjes opvolgen en het waarderen als anderen dit ook doen. Maar hoe dit alles gaat uitpakken in de wintermaanden die in aantocht zijn? Dat is natuurlijk lastig te voorspellen. De besmettingen zullen ongetwijfeld gaan oplopen. Uiteraard hoop ik dat een lockdown hier uitblijft, die cijfers zijn hier dan namelijk (67 m2 zonder balkon) net wat minder gunstig dan in Amsterdam (72 m2 met balkon).
*Dit kan werkelijk overal. In elke lokale ‘Kruidvat’ bevindt zich een priklocatie. Verschilden de maatregelen tussen Amsterdam en New York? Handige linkjes, waarmee je snel de laatste informatie vindt over de geldende regels