#23 Berichtgeving over de war in Europe

25 februari 2022 – We waren hier nog wakker. Op woensdagavond (vroeg in de ochtend in Nederland) kwamen de berichten binnen dat het Russische leger (nog verder) Oekraïne binnengevallen was. Oorlog in Europa. Hoewel dit er natuurlijk al weken aan zat te komen, waren de nieuwsberichten bizar.

Jasper werkte donderdag op kantoor en stuurde filmpjes door van demonstranten die door Manhattan liepen. Volgens de New York Times liepen deden er honderden aan mee. In de stad wonen dan ook meer dan 150.000 Oekraïners. Ook dit weekend waren er weer demonstraties.

Ik werkte donderdag vanuit huis en volgde het nieuws via een aantal Amerikaanse nieuwszenders. Allemaal berichtten ze hier de hele dag over de invasie. Waarschijnlijk niet anders dan in Nederland. Wat er ongeveer gezegd wordt, komt voor een groot deel ook overeen. Maar er zijn ook verschillen.  

Allereerst wordt er echt gesproken vanuit het perspectief van een superieure legermacht. Wat Amerika natuurlijk gewoon is. Aan de nieuwstafels zitten mensen met lange carrières bij de krijgsmacht en intelligence agencies. De rol van Amerika wordt als vanzelfsprekend besproken: “Should we send troups?”.   

En over die vraag lijken politici, aan beide kanten van het spectrum, het op dit moment eens: militaire ondersteuning, maar geen troepen op de grond. En het feit dat ze het met elkaar eens zijn, valt ook op. Dit kwam ook naar voren in de aflevering #117 TERUG VAN WEGGEWEEST: KOUDE OORLOG van de Amerika Podcast.

Als je vorige week een nieuwszender opzette, ging het vrijwel altijd nog (deels) over de verkiezingen en claims over de al dat niet legitieme uitslag ervan. Of rechtszaken en onderzoeken naar 6 januari en Trump. Nu niet meer. Er is een gezamenlijke vijand.

Tegelijkertijd merk je aan sommige uitspraken dat het nieuws hier letterlijk, voor niet-journalisten, wat verder weg is.

 De prijzen van olie nemen toe (updates met de prijzen per gallon komen continu voorbij) en hierover zag ik een expert zeggen dat de Europeanen nu misschien wel Cheap Clean American Gas wilden gaan kopen. “Good for our economy!”, voegde ze er enthousiast aan toe. Hoewel ze natuurlijk gelijk heeft, kwam het wat ongevoelig over.

Een andere vrouw, ze werd trouwens in de avonduitzending van Fox nogal belachelijk gemaakt, gaf aan dat ze de hele situatie persoonlijk ook maar lastig vond. Haar zomervakantieplannen in Italië gingen al twee jaar niet door vanwege de pandemie. En met deze ontwikkelingen, zou het er dit jaar waarschijnlijk weer niet doorgaan. Tja.

Hoewel deze uitspraak de plank totaal missloeg, is deze tegenstelling wel bijzonder om te zien. Hoewel iets (letterlijk) ver weg is voor Amerikanen (hoe ver liggen Italië en Oekraïne eigenlijk van elkaar vandaan?), komt het toch wel als vanzelfsprekend over dat het land een leidende rol pakt. Iets doet (bleek ook uit de poll). Als beschermer van vrijheid en democratie. En dat is iets waar je terecht trots op kunt zijn.

Een paar dagen geleden deelde ik als het account van @Razom.for.ukkraine Dit is een Oekraïense organisatie gevestigd in New York. Ze hebben een goed overzicht (via de link in de bio) van organisaties waar je geld aan kunt geven (vanuit Amerika). Opvallend: het grote aantal fake accounts dat aangemaakt wordt met namen die bijna hetzelfde zijn. Waarschijnlijk letterlijk een onderdeel van de cyber war. Bizar.   

Alle blogs