#22 Het weer in New York

17 februari 2022 – De coach die ik sprak vertelde dat het erg Nederlands is om het over het weer te hebben. En inderdaad: “Hoe is het weer daar nu?”, is een vraag die tijdens belletjes met Nederland vaak voorbij komt*.

Hoewel Nederlanders en New Yorkers technisch gezien in hetzelfde gematigde zeeklimaat zitten, zijn de temperaturen, uren zon en hoeveelheid neerslag zeker niet gelijk. We wonen nu bijna zes maanden hier. In deze tijd pakten we een klein stukje zomer mee, een hele herfst en een flink deel van de winter. Daarom: een kleine update over de ervaringen tot nu toe.

De dag voordat we naar New York vlogen, hield storm Ida huis in de stad. Gelukkig scheen op het moment dat ons vliegtuig de grond raakte, de zon alweer. Tijdens de taxirit naar de stad vielen ons de verlaten auto’s langs de kant van de weg op. Betsy vertelde ons dat op sommige plekken het water zo snel was gestegen, dat mensen hun voertuig moesten achterlaten. Zelfs sommige metrostations waren onder water gelopen. Ik zag filmpjes op social media waarbij het water uit de ingang van het metrostation omhoog kwam.  

De rest van de maand september was het nog erg warm in de stad. Schijnbaar al een stuk koeler dan de maanden juni, juli en augustus, maar naar mijn smaak aan de (te) warme kant. Oftewel: altijd aan de schaduwkant van een straat lopen, in het hotel meteen de airco aan en op het terras alleen in de schaduw (ik ben geen zonaanbidder). 

De maand oktober was ideaal. De temperaturen lagen wat lager, maar de zon scheen niet minder. Ik weet nog dat we ons in deze maand verbaasden over hoe lekker het weer (nog) steeds was. In het weekend ’s avonds buiten eten op een terras? Geen enkel probleem. Op een of andere manier kon ik het bijna niet geloven dat het oktober was. Zal wel iets te maken hebben met de programmering de afgelopen dertig jaar in Nederland.

In november werd het wat wisselvalliger, maar waren nog steeds veel dagen zacht en zonnig. En eigenlijk is dat aantal uren zon, nog steeds een van de grootste opvallende verschillen met het weer in Nederland. Negen van de tien ochtenden kijken we hier tijdens het ontbijt naar een zonnige Upper East Side. Het regent hier heus wel eens, maar gewoon écht niet zo vaak als in Nederland.

 En hoewel ik altijd dacht dat het weer niet zo’n invloed op mij had, ik hield zelfs wel van het Nederlandse weer (niet te warm), is dat zonnetje toch wel erg fijn. Je wordt er gewoon vrolijk van. Ook kleurt de lucht in de avond (tussen de gebouwen door) vaak in de mooiste kleuren. Rood, oranje en roze.

In december ging het echt wel iets vaker regenen, maar was het nog steeds niet heel erg koud. Maar dat ging wel komen, waarschuwde iedereen ons. Gelukkig hadden Jasper en ik inmiddels allebei een hele dikke winterjas gekocht bij de Macy’s. We waren er klaar voor ;).

En toen kwam de tweede week van januari inderdaad het koude weer. Er viel sneeuw, de temperatuur zakte ver onder het vriespunt en plotseling viel het op hoe hard de wind hier eigenlijk waait (niet gek natuurlijk, zo tussen twee rivieren in). We maakten een paar snow storms mee en genoten de dag na een sneeuwbui van de sfeer in het Central Park.

En toen het echt koud werd, hoorde ik New Yorkers ook plotseling over het weer klagen. Oftewel: iedereen vertelt elkaar dat het koud is en, favoriete toevoeging, wat de gevoelstemperatuur is. Natuurlijk is dit altijd in Fahrenheit, dus kijk ik de boodschapper vervolgens wat vragend aan, maar knik uiteraard instemmend dat het écht heel erg koud is.

Tot nu toe schommelen de temperaturen hier nogal in februari. Zo was het hier op maandag overdag -6 graden, terwijl ik vandaag koffie dronk met een Nederlandse kennis op een terras bij Union Square (18 graden). Op social media zag ik dat dit ‘Fake spring’ wordt genoemd. Het is even een paar dagen heel lekker, en boem! De kou is terug.

Eerder deze week sprak ik met een New Yorkse vriendin over de zomer in de stad. “You have to get dressed in front of the airco”, lichte ze de humidity in deze tijd van het jaar toe.  

Oh boy…

Ik vertel over een halfjaar wel hoe dat was. 

*Logisch natuurlijk, dat geouwehoer over het weer. Het weer (of eigenlijk de vraag of het gaat regenen) kan in Nederland namelijk nogal, en dat is zacht uitgedrukt, onvoorspelbaar zijn. Plannen vallen door het weer in Nederland nogal eens in het water.